Om mig - Exempel

Jag heter Sara Runesdotter och bor i ett hus ett par mil utanför Enköping med mina hundar plus två katter. Jag arbetar som statistiker på Karolinska Institutet,  ett jobb som jag trivs bra med.

Hur det började.

Min första golden köpte jag 1986, Iver, (Beavers Iver) , en härlig, stabil och "enkel" hund. Vi tränade/startade i bruksgrenen spår, och som bästa resultat fick vi Certpoäng elitklass. Jag provade även på jakt, men märkte att han saknade den där riktiga lusten att "ligga i" och jobba.

När Iver började närma sig 10 år var jag sugen på en valp igen, denna gång ville jag lära mig lite mer om jakt/jaktträning, och sökte efter en annan typ av golden, där de "jaktliga" egenskaperna varit ett av de viktigaste kriterierna i avelsarbetet, och ”hittade” då kennel Doubleuse. Jag var där och hälsade på våren -97, och fick se när de tränade lite apportering, inom några minuter hade jag förälskat mig i Seamas, (Seamas Mhor of Clancallum) och Fly (Tatmore Snipe). Jag hade aldrig träffat/sett den här typen av golden, och blev helt såld. Vilken arbetsglädje, fart och koncentration, och en exteriör som passar mer för arbete.

Året därpå hämtade jag hem min Tiras, och han är och har alltid varit ända sen han kom, långt in i mitt hjärta. Vi tränade lydnad och fick vårt championat ganska lätt, Tiras var en hund som hade som största önskan att göra det du bad honom om, plus en enorm arbetslust och ett livligt temperament. En hund som till hundra procent alltid försökte göra allt rätt, ibland kanske för mycket.

Intresset för jakt och jaktträning har helt tagit över, och hundarna delar detta intresse till 100% (verkar det som iallafall).

Tack Gunilla (Kennel Doubleuse) för härliga hundar och träningstips, och att jag fick lära känna både Fly och Seamas även till ”vardags", då dem bott kortare tid hos mig.

Jag vill också tacka Cilla och Lasse (kennel Högheden) för att ni finns, alla diskussioner vi haft om jakt/jaktträning/avel mm. Cilla var med då första kullen föddes, så tryggt att ha någon att bolla funderingar med som har erfarenhet av uppfödning.

och framåt... 

Att försöka "få fram" friska golden med stor arbetskapacitet (jaktlust), en vilja att samarbeta, bra näsa (en förmåga att på ett snabbt och effektivt sätt söka reda på vilt), stor apporteringslust och med en mentalitet som passar i dagens samhälle och familjeliv. Det är mycket som ska stämma, och jag har förstått att det här med avel, är långt ifrån enkelt. Kan jag bidra med en liten pusselbit i avelsarbetet av golden retrievern som jakthund, så vore det kul.

/Sara-2013

IMG_0905